Literatuuractua

SEPTEMBER ~ 23-09-2014


BOEK VAN SARAMAGO VERSCHIJNT VIER JAAR NA ZIJN DOOD


© epa

Ruim vier jaar na de dood van José Saramago is de laatste, onvoltooide roman van de Portugese Nobelprijswinnaar Literatuur als fragment verschenen. De auteur (1922-2010) had het werk niet meer kunnen beëindigen. "Het zijn slechts enkele hoofdstukken, maar het thema is duidelijk. De tekst vormt een eenheid", had de Spaanse weduwe van de auteur, Pilar del Río, enkele dagen voor de publicatie gezegd.


De oplage van het boek maakte uitgeverij Porto Editora voorlopig niet bekend. Het fragment zal eerst in Europa en Latijns-Amerika in het Portugees, Italiaans, Spaans en Catalaans verschijnen. De afgewerkte hoofdstukken worden samen met notities van de auteur gepubliceerd. 

De roman draagt de titel "Alabardas, alabardas, Espingardas, espingardas" ("Hellebaarden, Hellebaarden, Grendelgeweren, Grendelgeweren"), naar een dichtregel van de Portugese auteur Gil Vicente. Het fragment vormt een afrekening met oorlog en geweld. Het gaat over de handel in wapens en de gewetensconflicten van een werknemer van een wapenfabriek.



EIGEN MENING

Ik heb dit artikel gekozen omdat ik dit soort zaken al eerder gelezen heb in het nieuws, naasten of volkomen vreemden die trachten om een boek te vervolledigen die de auteur zelf niet kon afschrijven wegens overlijden. Uiteraard is dit een zeer nobel gebaar van zijn vrouw Pilar del Rio. Echter vind ik dat een boek dat niet geschreven is door de auteur zelf niet gelijkluidend is. Na vier jaar is het naar mijn mening niet mogelijk om te weten wat de auteur precies zou neergeschreven hebben. Uiteraard is het mogelijk om zelf een vervolg te schrijven op het begonnen stuk, maar niet in de naam van de auteur. 


SEPTEMBER ~ 30-09-2014
'DE MOORD OP MISS BELGIE': MARC DE BELS DEBUUT VOOR VOLWASSENEN
© belga



Jeugdauteur Marc de Bel waagt op zijn zestigste de sprong naar literatuur voor volwassenen. Met 'De Moord op Miss België' schreef hij een thriller op vraag van fans van het eerste uur, intussen flinke twintigers en dertigers. Dat meldt Het Laatste Nieuws.







Het bekende De Bel-personage Blinker speelt de rol van speurneus in 'De Moord op Miss België', een thriller voor volwassenen waarbij de regerende schoonheidskoningin Shana Sierens dood teruggevonden wordt in de coulissen van het Groot Dictee der Nederlandse Taal. "Intussen zijn Blinker en zijn liefje Nelle twintigers, wonen ze samen in een piepklein appartementje en raken ze verwikkeld in de aangrijpende moordzaak", aldus Marc de Bel. 


Geen dansende olifant

"Ik kwam op het idee toen ik vorig jaar zelf deelnam aan het Dictee. Ik zat met negen BV's op de bus richting Den Haag en kreeg een inval: 'Wat als de 10 BV's de 10 kleine negertjes van Agatha Christie zouden zijn? Wat als er nu ééntje dood wordt teruggevonden?' Ik vond dat een fascinerende vraag. 's Avonds ben ik meteen aan het schrijven geslagen. Het grote verschil met kinderboeken? Het moet échter aanvoelen. In een boek voor 8-jarigen kan er op elk moment een dansende olifant uit de lucht vallen. Hier zijn de karakters ook veel driedimensioneler; in een kinderwereld is de stouterik de stouterik, psychologisch liggen de zaken nu complexer."

De Moord op Miss België (15.99€) verschijnt op 8 oktober. Het wordt voorgesteld op 14 oktober in WASBAR Gent.



EIGEN MENING

Persoonlijk vind ik het fantastisch dat het Blinker-personage volwassen is geworden. Zelf heb ik veel boeken van Marc de Bel gelezen en ik had niet verwacht dat hij ooit boeken ging schrijven voor een volwassen publiek, aangezien hij de typische kinderauteur was. De titel spreekt me enorm aan en ik vermoed dat ik zeker eens ga opteren om dit boek te lezen, aangezien onze generatie samen is opgegroeid met Blinker.  



OKTOBER ~ 14-10-2014


MOEDER WAAROM LEZEN WIJ: WAT BOEKEM DOEN MET JE HOOFD (EN HART)



 © Thinkstock

Moeder waarom lezen wij? Een vraag waar veel schrijvers-filosofen hun brein reeds over braken. Onder die literaire denkers ook Alain de Botton. Samen met zijn 'School of Life' wist hij het psychologische heil van boeken krachtig samen te ballen in vier punten.

Lezen is van alle tijden. De vraag naar het waarom daarvan dus ook. Welke invloed heeft lezen op ons hoofd en hart? En welke psychologische functies van literatuur zorgen ervoor dat het betere boek ook in flitsende tijden van nieuwe media razend populair blijft? Alain de Botton probeerde deze vragen van een enigszins afdoend antwoord te voorzien. Hij vatte zijn bevindingen voor de gemakkelijkheid samen in vier kernachitge punten.






1. Literatuur bespaart ons tijd
Raar, maar waar: literatuur bespaart ons een hele hoop tijd. Verhalen van al dan niet fictieve personages geven je een directe toegang tot een reeks van emoties, gebeurtenissen en activiteiten die je in het werkelijke leven maanden, jaren of zelfs millennia zouden kosten. Literatuur is de beste simulatie van 'het dagelijkse leven' die er bestaat: een machine die je in een oogwenk meer laat beleven dan je in realiteit ooit zou kunnen doen.

2. Literatuur maakt je aardiger

Literatuur laat je toe het leven eens door een andere bril te bekijken: door die van een verteller of een hoofdpersonage. Daardoor leren we ons losmaken van eigen standpunten, en ons in te leven in die van een ander. Literatuur geeft ons een intieme inkijk in het hoofd van de complexe mens. Het toont ons de motivaties en gedachten die verborgen liggen achter het gedrag. 

Omdat literatuur zich via een verschil in perspectief kan focussen op dingen die in de harde realliteit niet aan bod komen, kan ze een waardensysteem neerzetten dat het onze in vraag stelt. Niet de wetten van grof kapitalisme, commercialisering, geld en macht zwieren er de plak. Wel het kritisch bekijken van al deze dingen. Op die manier kunnen boeken een doordacht tegengewicht bieden aan de snelle en rigide manier van denken in de wereld buiten die van het woord.

3. Literatuur: een middel tegen eenzaamheid
Hoewel mensen in het echte leven vaak niet onder woorden kunnen brengen wat er speelt in hun hoofd, kan literatuur dat wel. Door met verhalen netjes 'naast de kwestie' te spreken, kan literatuur dingen over de ervaring van het mens-zijn naar boven brengen, waar mensen zelf de vinger moeilijk op kunnen leggen.

Boeken beschrijven onze innerlijke wereld vaak beter dan we zelf mogelijk achten. Via esthetisch knappe bewoordingen weten schrijvers een innerlijke snaar te raken, zonder dat we er misschien zelf het bestaan van afwisten. Boeken vormen op die manier een handleiding om onze eigen psyche aan nader onderzoek te onderwerpen.

4. Literatuur bereidt je voor op falen
Eén van de grootste angsten van de mens is die om te falen. Media spuien vandaag niet alleen een massa succesverhalen de wijde wereld in, maar wekken ook een grote angst op om 'succesloos' te zijn. Onder de noemer 'loser' door het leven moeten gaan, is zowaar het ergste wat een mens kan overkomen, zo lijkt het. Paradoxaal genoeg is het net die mislukking in het leven die voor de grootste literatuur heeft gezorgd. Boeken veroordelen de mislukking niet, ze maken haar menselijk

EIGEN MENING:


Aangezien ik filosofisch ben ingesteld, heb ik me al eens de vraag gesteld: 'Waarom lezen wij nu eigenlijk?' Ik trof dit artikel aan en het heeft me meteen doen aanzetten om het te lezen. Deze vraag heeft dus niet alleen ik, maar ook andere filosofen beziggehouden zoals Alain de Botton. Hij weergeeft in dit artikel wat de invloed van boeken heeft op ons leven en ons hart. 

In de vier kernachtige puntjes die Alain de Botton aanhaalt, kan ik mezelf op één of andere manier terugvinden. Voornamelijk in puntje 4. In boeken worden vaak zaken aangehaald waar in het dagelijkse leven een taboe rond bestaat. Als jouw angst in een boek wordt beschreven ga je je niet meer eenzaam voelen. Er zijn best wel meerdere mensen die hetzelfde beleven. Dankzij literatuur kan men onze angsten als iets menselijk zien, dit is volgens mij heel belangrijk!



OKTOBER ~ 9-10-2014


PATRICK MODIANO WINT NOBELPRIJS LITERATUUR



BESPREKING FRAGMENT:

De fransman Patrick Modiana heeft de Nobelprijs voor Literatuur gekregen. De Zweedse academie, die de Nobelprijs heeft toegekent, heeft dit op 9 oktober bekendgemaakt te Stockholm. Modiana was zeer verrast dat hij deze prijs gekregen heeft aangezien hij niet hoog in de lijsten van de bookmakers stond.

Zijn oeuvre bestaat uit maar liefst 30 werken. Dit zijn hoofdzakelijk novellen en een aantal kinderboeken. De thema's die Patrick Modiano in zijn werk behandelt zijn identiteit, herinneringen en tijd. De Nobelprijswinnaar is vooral bekend in Frankrijk. Over de rest van de wereld zijn zijn boeken minder verspreid en relatief weinig vertaald.

Modiano werd geboren in 1945. Hij is de zoon van de Vlaamse actrice Louisa Colpijn en een joods-Italiaanse man uit Egypte. Hij woont in Frankrijk.

De laureaat krijgt een geldprijs van acht miljoen Zweedse kronen (bijna een miljoen euro). Vorig jaar won de Canadese Alice Munro.

EIGEN MENING:

In het nieuws had ik een glimp opgevangen dat Patrick Modiano de Nobelprijs Literatuur gekregen heeft. Na wat opzoekingswerk op het net kwam ik erachter dat dit helemaal niet zo een bekende schrijver is. Ik had niet verwacht dat ook minder bekende auteurs deze prijs zouden kunnen krijgen, maar uiteraard vind ik dit geweldig nieuws. Iedereen moet de kans hebben om deze te krijgen. Het is de droom van elke auteur en ik ben blij dat ook 'minder populairen' hier een eerlijke kans toe krijgen.

BRONNEN: 



MAART ~ 06/03/2015

Harold Polis begon zijn carrière in het uitgeversvak bij Manteau en werkte daarna onder meer voor Nijgh & Van Ditmar en Standaard Uitgeverij. Twaalf jaar geleden richtte Polis een fonds op bij Standaard Uitgeverij die de naam Manteau/Meulenhof kreeg. Deze naam werd later De Bezige Bij Antwerpen waar hij tot 2014 uitgever was. De Bezige Bij Antwerpen verloor vlak voor de boekenbeurs zijn zelfstandigheid aan het hoofdhuis De Bezige  Bij Amsterdam. Dit is de reden waarom Polis de tijd rijp acht voor een nieuw project in Vlaanderen.

Om vandaag nog een uitgeverij op te starten vergt dit veel passie en moed omwille van de dalende boekenverkoop. Doch beweert Polis dat men meer dan ooit een nieuwe uitgeverij nodig heeft. 

Uitgeverij Polis wordt geleid door de gelijknamige Harold Polis die integraal deel uitmaakt van Uitgeverij Pelckmans. 

Bij uitgeverij Polis zullen alle genres aan bod komen. Er is plaats voor literatuur, non-fictie, romans, etc. Polis gaat samen met zijn collega's op zoek naar verhalen die iets zeggen over 'vandaag'. Wij leven namelijk in een maatschappij waar alles razendsnel veranderd en dat doet ons juist nadenken over onze identiteit en onze geschiedenis.

Er zal een inhoudelijke lijn in het fonds aanwezig zijn die heel erg te maken heeft met wat ons vandaag bezighoudt. Wat de uitgeverij drijft of althans probeert te verwezenlijken is om dit alles samen te brengen in één verhaal.




BRON: 

KANAAL Z, http://kanaalz.knack.be/expert/z-expert/een-nieuwe-uitgeverij-polis-06-03-15/video-4000871297851.htm, V. Goossens, laatst geraadpleegd op 07/03/2015














Geen opmerkingen:

Een reactie posten