Leesautobiografie

In deze leesautobiografie ga ik de periode overlopen van bij mijn eerste kennismaking met boeken tot en met mijn actuele ervaring. Ik begin bij mijn kleutertijd om vervolgens een hoofdstuk te wijden aan mijn lagere schooltijd. Ten slotte eindig ik met mijn leeservaringen uit het humaniora. Deze drie periodes verschillen van elkaar door mijn groei en evolutie in leesvaardigheden en mijn kennis van woorden.

© catawiki

Al van kleins af aan ben ik geboeid door boeken. In mijn kleuterjaren las mijn moeder mij elke avond een kinderboek voor. Deze prentenboeken kozen mijn oudere zus en broer samen met mij uit. We hadden thuis heel wat oude boeken van “Tiny”. Ook hadden we een kast met onder andere alle bekende sprookjesboeken. Zo was“Assepoester” mijn favoriete sprookje. Dit kwam doordat ik enerzijds de stiefzussen eng vond, maar anderzijds was ik geboeid door de Goede Fee met al die pracht en praal van de koets, het galakleed en het glazen schoentje.





In de basisschool was ik nog meer geïnteresseerd in boeken dan voordien, doordat ik nu ook zelf kon lezen. In het eerste en tweede leerjaar liet ik het lezen nog aan mijn moeder over. De boeken bevatten nog steeds illustraties, maar waren voor een oudere leeftijdsgroep bestemd. Ik was erg fier dat ik zelf ook kon lezen en corrigeerde mijn mama dan ook wanneer ze een zin anders formuleerde dan hij in het boek geschreven was. Vanaf het derde leerjaar werd de literatuur meer in schoolverband gebracht. We gingen één keer per trimester naar de bibliotheek dicht bij de school om een boek uit te kiezen. Dit heeft mij geprikkeld om ook buiten school zelf boeken te lezen. Ook hier had ik mijn favorieten.

© dekiekeboes

Ik was erg geboeid door de boeken van Carry Slee, zoals bijvoorbeeld “Timboektoe”, “Spijt” en “Razend”. Ik heb enorm veel boeken van Carry Slee gelezen en ik vind haar nog steeds een fantastische schrijfster. In het vijfde en zesde leerjaar was er een kleine bibliotheek in de klas aanwezig waar we om de twee maand een boek van moesten lezen. Buiten school vond ik het ook leuk om af en toe eens een strip te lezen. Bij elke passage in de bibliotheek in de buurt leende ik zeker zes strips uit. Mijn favoriete strips waren die van “Fc. De kampioenen” en “Kiekeboe”.






In de eerste graad van het secundair onderwijs veranderde mijn inzicht in de literatuur. Ik kreeg een voorkeur voor andere onderwerpen. Het soort boeken die ik in de lagere school verkoos, liet ik links liggen en in plaats daarvan, las ik boeken geschreven in een meer volwassen stijl, soms zelfs adolescentenliteratuur, met als genre “thriller” of waargebeurde verhalen. Mijn lievelingsauteur was Helen Vreeswijk die onder andere “Loverboys” en “De stalker” schreef. Ook de boeken van Dirk Bracke spraken mij erg aan. Mijn favoriete boek van is dan ook “Blauw is bitter”. Ik hield niet van fictie, voor mij moest het realistisch blijven.

© boekerij
Vanaf de tweede graad moesten we meer boeken voor school lezen, waardoor ik minder tijd had om boeken te halen uit de openbare bibliotheek om buiten school te lezen. Mijn interesse in boeken verminderde hierdoor. Ook het feit dat we opgelegde boekentoppers moesten lezen vond ik niet leuk, omdat ik deze boekentoppers een beetje kinderachtig vond en ze mij niet aanspraken. Wanneer ik buiten school boeken las, koos ik nu geen boeken meer uit de jeugdafdeling, maar steeds bij de adolescenten en soms zelfs bij de literatuur voor volwassenen. Ik las dan vaak de boeken die mijn mama reeds gelezen had en echt goed vond. Mijn mama is net als ik geboeid door waargebeurde verhalen. Ons favoriete boek is het boek van Murat Kurnaz “In de hel van Guantanamo”.



Nu zit ik in de derde graad en spreken de waargebeurde verhalen me nog steeds het meeste aan. Vorig schooljaar hebben we de boeken “De helaasheid der dingen” van Dimitri Verhulst gelezen en “Het leven van Pi” door Yann Martel. Deze besprekingen waren moeilijker dan in de vorige jaren. We hadden het niet enkel over de schrijfstijl van de schrijver, we zochten meer diepgang in de boeken. Dit schooljaar kijk ik uit naar het lezen van "De engelenmaker" omwille van de vele positieve recensies over dit boek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten